”Det ska inte vara en kamp att samverka”

Ajda Asgari brinner för att bekämpa orättvisor och har en passion för musik. Från svensk punk till Franska Trion. I rollen som ny ordförande i samordningsförbundets Östra Södertörn vill hon vara en stabil ledare. ”Jag hoppas kunna göra styrelsearbetet roligt och relevant” säger hon.

”När jag var liten tyckte jag att världen var orättvis. Jag såg hur folk föll mellan stolarna, en av dem var mamma som slungades mellan myndigheterna i åratal. Jag förstod att det fanns politik som inte gagnade henne”.

Hur hamnade du på det här jobbet?

”Jag har engagerat mig i orättvisor och följt mitt hjärta hela livet. Sedan förra valet tillhör mitt parti styret Tyresö. Jag har varit aktiv i Miljöpartiet Tyresö sedan 2008 och varit alltifrån politisk sekreterare till ordförande.

Då visste jag inte så mycket om samordningsförbund. Nu vet jag att det här är livsviktigt. Vi kan inte fortsätta att vara så okända.”

Vad vill du ändra på?

”Jag tycker inte att man ska behöva kämpa för att få samverkan att fungera. Låt oss backa och se var i systemet det brister. Är det fel på strukturerna? Vi ska ta rygg på förbund som kommit längre än vi för att lyfta hinder. Tillsammans får vi en starkare röst.”

Vad är bäst?

”Östra Södertörn har ett otroligt bra samordningsförbund som omsätter mycket ESF-pengar, har gott rykte hos medlemmarna och ett viktigt uppdrag att öka jämställdhet, tillgänglighet och icke-diskriminering.
Även barnrättsperspektivet finns med.”

Vad har du för visioner och idéer för framtiden?

”Vi måste se till helheten. Vad behöver en människa? Ofrivillig ensamhet, psykisk ohälsa, utbrändhet och våld i nära relationer tillhör de stora samhällsutmaningarna. Vi kan inte lösa dem på egen hand. För mig blir det tydligt hur viktigt det är att tala med en gemensam röst. Låt oss arbeta för det.”

Hur ska styrelsearbetet utvecklas?

”Jag hoppas inspirera styrelsen att föra ut effektiva arbetssätt och metoder till sina organisationer. Jag ska inte ändra något utan vara en stabil punkt så att alla kan involvera sig ännu mer i att sprida kunskap om vad vi kan åstadkomma för medlemmarna.

Det är de som är nära deltagarna, därför är dialogen så viktig. Den hjälper oss att ta reda på var det finns styrkor och svagheter.”

Vilka erfarenheter tar du med dig?

”Jag är lärare och arbetet i grundsärskolan har jag nytta av i alla lägen även i styrelsearbetet. Det har gett mig ett språk för livet, där har jag lärt mig att tala inkluderande.

Övergripande inkludering lärde jag mig i partiets ungdomsförbund. Allt från att servera mat som de flesta kan äta till att upprepa information tillräckligt många gånger för att vara säker på att alla verkligen förstått. Att aktivt arbeta inkluderande är viktigt för mig. Här har alla ett ansvar att ta. ”

Vad gör du om fem år?

”Jag arbetar med något som gör välfärden bättre och utvecklas mer. Vuxenutveckling är det coolaste som finns.”

Vad gör du när du inte arbetar?

”Lyssnar på extremt mycket musik. All musik. Svensk punk. Ted Gärdestad. När det inte är corona sjunger jag i kör.”

Vill du veta mer om Ajda? Lyssna på Spotifylistan speciellt sammansatt för oss.

Dela på facebook
Dela på twitter